Kunnen planten die nauw verwant zijn aan de cannabisplant ook cannabinoïden maken? Dat was ongeveer de vraag die plantwetenschapper dr. ir. Robin van Velzen van de Universiteit van Wageningen stelde. Hij ging het onderzoeken. Van Velzen ontdekte dat de cannabinoïden van cannabis uniek zijn.

Met andere woorden, CBD, CBG, THC en andere cannabinoïden kunnen niet worden gewonnen uit bijvoorbeeld de hopplant. De hopplant is genetisch verwant aan de cannabisplant. Het behoort evenals enkele andere planten tot de hennepfamilie.

Genen van cannabisplanten

Er blijken meerdere cannabisplanten te zijn. Meerdere wetenschappers wereldwijd bestudeerde daar van de genetische samenstelling. Er is daardoor steeds meer kennis beschikbaar. Inmiddels zijn ook allerlei genen in kaart gebracht. Van Velzen kon dus uitgebreid onderzoek doen met de beschikbare gen kennis.

Met collega dr. Eric Schranz analyseerde hij gen-ketens die zijn vastgelegd in gen-bank, een wereldwijde database. Bij hun onderzoek keken ze daarbij vooral naar de laatste stap van de biosynthese. Dat is weg die een plant aflegt om met licht en energiestoffen te maken, zoals cannabinoïden.

De oorsprong

 Tijden de laatste stap worden bij de cannabisplant enzymen aangestuurd die nodig zijn om cannabinoïden te maken. Daarbij wordt eerst CBG (cannabigerol) geproduceerd, een stof waarvan sinds kort bekend is dat het op zichzelf bijzondere eigenschappen heeft. Dit CBG wordt daarna omgezet in de bekende cannibinoïden CBD, THC en CBC.

Wetenschappers wisten al hoe het proces werkt, welke enzymen erbij betrokken zijn en welke genen. Maar er zijn binnen de hennepfamilie nog meerdere onbekende genen. Daarom ging men op zoek naar de oorsprong.

Het oer cannabis gen

Het blijkt nu dat de cannabinoïde genen hun oorsprong in een cannabis-omgeving die een uitbreiding is binnen de hennepfamilie (cannabaceae-familie). Van Velzen noemt deze omgeving in zijn onderzoek de cannabinoïde oxidocyclase gen familie. Dit is nu een eenduidige classificatie binnen de taxonomische indeling (wetenschappelijk onderbouwde systematische indeling) van planten.

Tot nu toe heeft het onderzoek laten zien dat de betreffende genen bestaan uit drie hoofdgroepen en zeven subgroepen. Met de openbaar gemaakte bevindingen van Van Velzen en Schranz kunnen wetenschappers wereldwijd de nog onbekende genen van cannabisplanten onderzoeken en/of in kaart brengen.

Bronvermelding: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.12.18.423406v1

Leave a Reply